сряда, 18 юни 2014 г.

Събитието, което ще промени Пловдив

Отидох, видях и пиша. И ми хареса. Ама много. Независимо, че влезеш ли веднъж в Пловдивския #Капана, никак не ти се иска той да те пуска обратно в ежедневните ти задължения. Времето там е спряло, а атмосферата намеква за вечност, която съвпада изцяло с новото (старо) предназначение на тази старинна част на града – креативно сборище на хора от различни творчески професии. 


Ново е, защото Община Пловдив неотдавна взима решение да поднови това позападнало в последно време място, като насърчи всячески собствениците да предоставят характерните „дюкяни” на хора от различните жанрове на изкуството. Старо пък е, защото Капана е бил средище на артистична енергия още от времето на Османската империя.
С изключителна организация и със сигурност в резултат на не-лека координация, резултатите вече са на лице. За да насърчи инициативата, Общината отделя от бюджета си, прави конкурс и предоставя безвъзмездно десет от ателиетата на хора от различни креативни индустрии, като с бюджета покрива разходите по наема, тъй като в Капана всички помещения са частна собственост. Успоредно на това, инвестира в модернизиране на инфраструктурата на района, както и в „обживяването” му и целенасоченото му превръщане в креативен център на града. Резултатът - в Капана в момента тече активна ремонтна дейност – както по „стягането” на отделните помещения, така и по външния облик на пространството, като се махат тротоарите и всичко се превръща в едно голямо и единно цяло със своя атмосфера и артистичен заряд, тесни дюкянджийски павирани улички, реставрирани къщни фасади, асми, които се вият по някои от тях и много, много арт инсталации – от вътре и от вън.
С две думи – на дали ще ми се случи да посетя Пловдив оттук нататък, без да си намеря повод да се отбия в Капана, за да изпия едно кафе, да разгледам актуална изложба на фотографии, да си купя панерче (или чанта!) от рециклирана хартия, да послушам аудио-инсталация, да си купя плоча от магазинчето за плочи(!) или просто, за да почерпя вдъхновение от специфичната атмосфера, характерна само и единствено за творческите кварталчета по целия свят.
Всъщност ще направя това отново още на 20ти юни, когато започва най-мащабното „ново” събитие в Капана – ONE DESIGN WEEK, чието откриване на практика се превръща в конкретния повод за този трескав подем, за цялото пребоядисване, подготовка, подредба, вълнения, ентусиазъм… Защото с началото на тази щура, изпълнена с всякакви интересни перформанси седмица, артисти от цял свят ще имат възможността да оставят късче от себе си чрез и през това, което ще направят там...
            И най-хубавото е, че когато всичко е готово, проектът ще се превърне в още един довод към цялостната аргументация за кандидатурата на Пловдив в Европейска столица на културата 2019, конкурсът, който поставя в изключителна надпревара Града под тепетата със София, Велико Търново и Варна. Не ме разбирайте погрешно – ясно е, че всеки един от тези градове има своите специфични и изключителни предимства. За нищо на света не бих искала да ги сравнявам, а още по-малко да определям аз кой и как има или няма качества да носи тази титла. Въпреки това, целенасочените усилия на Община Пловдив си заслужиха моите адмирации и смятам, че те трябва да бъдат наградени, защото доказват как едно мащабно събитие може да промени имиджа на цял град.

Горещо им стискам палци и … си пожелавам до нови срещи в #Капана и #pLOVEdiv

Няма коментари:

Menu(Do not Edit here)

Slider(Do not Edit Here!)