вторник, 8 октомври 2013 г.

Етика и кризи


Медийната реалност отново доказва, че именно при кризи за етика трябва да се говори най-много. При „заплетени” обстоятелства, специалистите по комуникации като че ли са най-склонни да използват различни мерки, изхождайки по-скоро от максимата „целта оправдава средствата”. Дори и привидно ефективни, обаче, най-често подобни „професионални избори” не остават ненаказани и не след дълго самите те се превръщат в повод за нови кризи. Ситуацията става като че ли лавинообразна, а безпроблемното й преодоляване се превръща в изключително предизвикателство.

За да не залагаме сами „бомби”  на себе си в комуникацията си при кризи и да преминем максимално плавно през турбулентните времена, нека припомним какво препоръчват експертите по комуникации:

Независимо колко знаете за ситуацията, не си измисляйте. Не си съчинявайте и не се правете на по-компетентни, отколкото сте. Обществеността, клиентите ви и журналистите няма да ви оправдаят, ако разберат, че ги лъжете.

Независимо кой и какво ви разпитва, придържайте се към онова, което искате да кажете и което сте готови да кажете. Ни повече- ни по малко.

Не се крийте и не си изключвайте телефона. На всяко обаждане и на всеки въпрос трябва да се отговори. Дори и ако отговорът е: „Нямаме информация към момента, ще дадем повече след час”, на пример.

Не се опитвайте да угодничите на медиите. Не се опитвайте да изопачавате истината или да представяте фактите в драматично по-мек вариант, отколкото са. Рискът да ви уличат в укриване на истината, е голям.

Не се опитвайте да протакате, да забавяте и да „печелите време”. По време на кризи, печеленето на време става единствено и само посредством комуникация.

И най-важното: не всеки професионален комуникатор трябва да е задължително и специалист при кризи. Затова, ако смятате, че не можете да се справите сами, по-добре е просто да инвестирате в експертна помощ, отколкото да се нагърбите с непосилен товар, който ще усложни допълнително иначе нелеката ситуация. Пък и така вероятността да влезете „в устата на колегите”, медиите и цялата общественост – става значително по-малка. А това със сигурност е изключително важно за всяка кризисна ситуация.


Този текст е публикуван в брой 80/30 септември 2013 г. на браншовото издание на Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО). За повече интересни текстове на професионални теми, написани от колеги от комуникационния бранш, не се колебайте да следите онлайн изданието „ПРактики”, което излиза два пъти в месеца.


Menu(Do not Edit here)

Slider(Do not Edit Here!)